‘Studentenhuisvesting in HBO- en universiteitssteden verschilt’

Studentenhuisvesting

foto: Vastgoedjournaal.nl

Onder leiding van dagvoorzitter Frank van Uffen, werden de aanwezigen tijdens het congres over studentenhuisvesting, in Delft getrakteerd op de trends in de meest dynamische en uitdagende markt in vastgoedland, want dat er een tekort is aan betaalbare studentenwoningen wordt al snel duidelijk.

De Nederlandse studentenmarkt is internationaal geworden. Deze groep studenten hebben andere behoeften en wensen dan de autochtone studenten en werknemers. Hun kamers zijn meestal volledig gemeubileerd.

Groei voor universiteitssteden anders dan steden met HBO’s

Van Uffen begint: “Een universiteitsstad kent veel voordelen qua ontwikkeling. Er worden meer talenten binnengehaald en urbanisme is eenvoudiger door te voeren. Hier zit ook nog steeds de groei voor de markt. Voor HBO steden geldt dat niet. Hier zijn de aantallen studenten die een woning zoeken stabiel of zelfs teruglopend.”

Jordy Kleemans, head of research & consultancy bij Savills sprak onder andere over de marktontwikkeling. “Studentenhuisvesting is jarenlang niche markt geweest. Het investeringsvolume bedraagt 200 miljoen euro per jaar en is de laatste jaren uitgebreid. Nederland heeft zich op de Europese studentenmarkt enorm ontwikkeld. Na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staat Nederland op nummer 3 als het gaat om het investeren in studentenwoningen.”

De grootste ontwikkelingen kunnen we, volgens Kleemans, de komende jaren in Delft, Den Haag/Leiden*, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven verwachten. De grootste daler zal Tilburg zijn. (*Heeft te maken met het verplaatsen van enkele onderdelen van de Universiteit Leiden naar Den Haag.)

Kleemans: “Nederlandse pensioenfondsen staan steeds meer open voor studentenhuisvesting omdat de regels van de fondsen soepeler worden. Maar buitenlandse partijen reageren sneller op de mogelijkheden en richten zich op de grotere projecten. Kleinere projecten liggen de Nederlandse particuliere beleggers beter.”

Gemeente Delft

Karin Schrederhof (62), wethouder wonen/wmo/sport gemeente Delft. “De relatie met de TU is belangrijk voor de groei van de stad. “Delft heeft momenteel 103.000 inwoners, waarvan 25.000 studenten. Dit aantal zal over zeven jaar stijgen naar 32.000. Daar moet je iets mee. Een studentenstop is, gezien de grote vraag naar techneuten, niet logisch.”

page2image22928496

Universiteiten

Vervolgens was het de beurt aan de universiteiten zelf om te vertellen welke rol zij kunnen spelen op het gebied van studentenhuisvesting. Aan het woord kwamen John Kroes, Liason officer Universiteit Leiden, Amir Ametovic, programmamanager huisvesting Universiteit Enschede.

Kroes: “In de UK zijn universiteiten vaak eigenaar van het vastgoed. In Leiden was dat ook zo, totdat universiteiten niet meer mochten investeren in ‘stenen’. Huisvesting voor studenten werd toen overgenomen door toen SLS, later opgegaan in DUWO.”

In Enschedé is er één online platform ‘Roomspot’ waar studenten in de omgeving een kamer kunnen vinden.

Studentenhuisvesters aan het woord

Eltjo Bouwman, directeur Wonen bij Blauwhoed: “Dé student bestaat niet.” De trends die hij waarneemt is dat ook het profiel van de student in de loop der jaren is veranderd. “Studenten moeten sneller afstuderen, werken om dit te bekostigen, hebben een druk leven dat mede door de sociale druk stress kan opleveren. Hedendaagse student zijn bewuster qua gezondheid, sport, drank en roken.

Een goed voorbeeld is een ontwikkeling in Amsterdam Zuid-Oost, een samenwerking tussen Our Domain, Fakton en Greystar. “We moesten voor deze ontwikkeling groots denken, 1.550 woningen, wat voor Nederlandse beleggers ongekend was. Daarom moesten we eerst 100% zeker weten of studenten hier ook wilden wonen.”De uitkomst was positief, mits er wel goede voorzieningen werden gerealiseerd rondom het complex. De oplevering staat gepland voor 2020/2021.

DUWO vestigingsdirecteur Hans Pluim liet trots de recent opgeleverde Haagse Leemanstoren met 481 woningen zien.

Cremers: “Sinds de oprichting van Xior in 2014, zijn we vertegenwoordigd in alle studentensteden behalve Nijmegen. Ook Xior richt zich op de internationale student. In Nederland is er volgens Cremers geen gebrek aan plekken om te ontwikkelen, maar huren laag houden is een behoorlijke opgave.

Huurcontracten voor studenten

Annemarie Wiesmeier-van der Brugge, advocate bij Brugrecht in Den Haag, behandelde de huurcontracten en de trends hierin. “Men werkt in Den Haag met een huisvestingsvergunning op basis van inkomen. De gemeente wil appartementen niet meer laten splitsen. Voor investeerders een reden om zich meer te richten op studentenhuisvesting, omdat studenten aan de inkomensvereisten voor de vergunning voldoen.”

Wat zijn de voordelen van een campuscontract? Wiesmeier-van der Brugge: “Voordelen van een campuscontract zijn dat je makkelijker van het contract afkomt zonder een nieuwe woning aan te hoeven bieden of verhuisvergoedingen hier tegenover hoeft te stellen.”

Het advies van de de advocate is duidelijk: Laat huurders hospiteren, zodat je een stabiele omgeving creëert, zonder te veel circulatie. Meerdere mede-huurders op een contracten, die samen verantwoordelijk zijn voor de woning.
Vragen uit de zaal aan de advocate waren er genoeg: Hoe zit het met contracten voor buitenlanders? Wiesmeier: “De Nederlandse tekst is leidend, maar het kan wel vertaald worden.”

Zijn er speciale contracten voor gemeubileerde woningen? “De huurder mag onder 720 euro alleen de werkelijke waarde in rekening brengen. Daarboven mag er een vast bedrag of een voorschot worden berekend,” aldus Wiesmeier.

Kences

Paul Tholenaars is sinds drie maanden werkzaam bij kenniscentrum studentenhuisvesting Kences. Zij doen onder andere onderzoek naar huurprijzen.

De grootste uitdaging is om tijdelijke en short-stay woonruimte te vinden voor studenten aan het begin van hun studie, zodat zij een paar maanden de tijd krijgen om wat anders te vinden in de stad.

Modulair Office Renovation Team

Hekkensluiter was een vertegenwoordiger van de MOR, het Modulair Office Renovation Team van de TU Delft. Zij werden onlangs tweede tijdens de Solar Decathlon Europe Challenge in Hongarije.

Door modulair te bouwen is het mogelijk om snel te transformeren naar de vraag van het moment. Het prototype dat hiervoor is gebouwd zal voor de derde en laatste keer worden opgebouwd in de Green Village op de campus van de TU Delft

Een maquette van dit gebouw was tijdens de borrel uitgebreid te bekijken in de foyer.

Tekst: Sandra Lissenberg